Ιστορία του TaeKwonDo

Το ΤαeKwonDo είναι μια Κορεάτικη τέχνη αυτοάμυνας, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “τρόπος να χτυπάς με τα πόδια και τα χέρια”.
Οργανώθηκε στην σημερινή του μορφή στα μέσα τις δεκαετίας του ’40 από τον Choi Hong Hi και διδάσκονταν αποκλειστικά στο στρατό.
Στις αρχές του ’60 διαδίδεται στις Η.Π.Α. και λίγο αργότερα στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον την αγαπημένη ενασχόληση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στην Ελλάδα άρχισε να διδάσκεται για πρώτη φορά από το 1966 και από στοιχεία της Ελληνικής ομοσπονδίας σήμερα ασχολούνται πάνω από 30.000 αθλητές.
Tae: Σημαίνει χτύπημα με το πόδι
Kwon: Σημαίνει χτύπημα με γροθιά
Do: Είναι ο τρόπος & η τέχνη προκειμένου να εκτελέσουμε όλα τα προηγούμενα.
Τα συστατικά στοιχεία του Ταεκβοντο είναι οι μονομαχίες, τα σπασίματα, οι φόρμες και η αυτοάμυνα. Αλλά ενώ η αξία των μονομαχιών είναι εμφανής, η αξία των Poomse/Φόρμες αυξάνει :

1.την αίσθηση της ευεξίας σε σωματικό επίπεδο ( αντοχή , δύναμη, ταχύτητα, χάρη , ισορροπία, συντονισμό και ευλυγισία),

2. τις διανοητικές ικανότητες ( πειθαρχία, υπομονή , επιμονή και δυνατό πνεύμα και

3.το πνευματικό επίπεδο ( ενότητα σώματος και πνεύματος ).
Ζώνες:
Στο ταεκβοντο, όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή.
Συνολικά υπάρχουν 10 βαθμοί, οι οποίοι στα κορεάτικα ονομάζονται Gups. Ο χαμηλότερος βαθμός είναι ο 10ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη και ο μεγαλύτερος είναι ο 1ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη μαύρη. Πιο συγκεκριμένα η αντιστοίχιση βαθμών με το χρώμα της ζώνης γίνεται ως εξής:

•     10th Gup (Λευκή Ζώνη): Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Taekwon-Do.
•     9th Gup (Μισή κίτρινη Ζώνη)
•     8th Gup (Κίτρινη Ζώνη): Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στο οποίο στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Taekwon-Do.
•     7th Gup (Μισή πράσινη Zώνη)
•     6th Gup (Πράσινη Zώνη): Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού όπως και στο Taekwon-Do εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή.
•     5th Gup (Μισή μπλε Zώνη)
•     4th Gup (Μπλε Zώνη): Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο όπως η εξάσκηση Taekwon-Do αναπτύσσεται.
•     3rd Gup (Μισή κόκκινη Zώνη)
•     2nd Gup (Κόκκινη Zώνη): Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστώντας την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.
•     1st Gup (Μισή Μαύρη Zώνη)
•     1st Dan (Μαύρη Zώνη): Το αντίθετο του λευκού, και άρα ο συμβολισμός της ωριμότητας και της προχωρημένης γνώσης του Τάε Κβον Ντο. Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει.
Η νέα ζώνη του ταεκβοντο αποκτάται μετά από εξετάσεις στις οποίες ο αθλητής εφαρμόζει κυρίως τεχνικές ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους (πούμσε), παρόντως του δασκάλου και άλλων κριτών.
Αγώνας Τάε Κβον Ντο..
Το Τάε Κβον Ντο χαρακτηρίζεται απο θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά (μέχρι το ύψος της ζώνης και όχι χαμηλότερα). Το άθλημα Κικ Μποξ έχει δανειστεί πολλά απο τα λακτίσματα του Τάε Κβον Ντο αλλά όμως περιέχει και λακτίσματα πολύ χαμηλά .
Κατά την διάρκεια του αγώνα, απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη, η γροθιά στο πρόσωπο (στο WTF), καθώς και οι λαβές.
Οι δύο αντίπαλοι στο ταεκβοντο φοράνε κάσκα, θώρακα, σπασουάρ (προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα), επικαλαμίδες και γάντια, και μάχονται σε 3 γύρους των 2 λεπτών. Ανάλογα με το τι χτυπήματα κάνουν και πού χτυπάνε (1 πόντο για χτύπημα στο θώρακα, 3 πόντους για χτύπημα στο κεφάλι) και λακτίσματα με περιστροφή δίνουν +1 πόντο. Οι παραβάσεις από την άλλη, αφαιρούν πόντους. Τον αγώνα επιβλέπουν από κοντά ο διαιτητής και από μεγαλύτερη απόσταση οι κριτές.

Related Post
FITNESS: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟ
KICK BOXING
Τι είναι το TaeKwonDo
Το TaeKwonDo στην Ελλάδα
Comments

Αφήστε μια απάντηση